De verwarring die vaak ontstaat binnen huurrecht.

De term ‘sociaal’ zorgt vaak voor verwarring binnen het huurrecht. Zo zijn er velen die denken dat dit de woningen zijn die je enkel kunt huren via een woningbouwcorporatie of – vereniging. Of dat deze woningen enkel gelegen zijn in de minder fraaie buurten. Dit is niet juist.

We spreken van een sociale huurwoning, zolang de kale huurprijs de maximale huurprijs van € 752,33 niet overschrijdt. Deze maximale grens, de liberalisatiegrens, wordt, doorgaans jaarlijks, door de overheid vastgesteld. Dus huur je een woning bij een particuliere verhuurder en je betaalt maximaal €752,33, dan ben je huurder van een sociale huurwoning.

Woningen waarvan de kale huurprijs hoger is dan € 752,33 worden gezien als vrije sector woning.

Sociale huurwoningen zijn in beginsel voor de huurders met een laag- of middeninkomen. Huurders van een sociale woning kunnen bovendien in aanmerking komen voor huurtoeslag. De woningen zijn daarnaast voorzien van een maximum huurprijs. Deze prijs wordt berekend aan de hand van een puntensysteem en is mede gebaseerd op de kwaliteit van de woning.

Waarom ik dit verschil tussen beide woningen in het kort uitleg? Omdat een verhuurder van een sociale huurwoning zich dient te houden aan de overheidsregels omtrent huurverhogingen. Een verhuurder van een vrije sector woning heeft een grote mate van vrijheid wat betreft de huurverhoging. Deze vrijheid voorziet de huurder doorgaans niet van veel voordelen.

 

Wil je graag nadere informatie of wil je dat Flegal Juridisch Advies je helpt bij een huurconflict? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan je graag bij.

Photo van Gleren Meneghin on Unsplash