Hoe vaak mag de verhuurder van een sociale woning de huur verhogen?

De verhuurder mag in beginsel maar één keer per jaar (per 12 maanden) de huur verhogen. De verhuurder moet dit schriftelijk laten weten aan de huurder en wel twee maanden voordat de huur verhoogd zal worden. De woorden ‘in beginsel’ verraden het al!

De verhuurder mag in drie situaties afwijken van deze regel:

  • In het eerste jaar mag de verhuurder al binnen 12 maanden een voorstel doen tot verhoging. Na dit eerste jaar zal de verhuurder steeds 12 maanden moeten wachten tot een volgende huurverhoging;
  • Als de periode tussen twee verhogingen langer is geweest dan 12 maanden, dan mag de verhuurder de vertraging qua tijd, het jaar daarna rechtzetten.
  • De verhuurder mag een extra verhoging doen, naast de jaarlijkse verhoging, als hij de woning verbeterd heeft. In ieder geval moet het daarbij gaan om verbeteringen die het woongenot van de huurder aangenamer maken, dus vergroten. Deze verbeteringen mogen niet verward worden met het normale onderhoud aan woningen. Normaal onderhoud mag geen extra verhoging tot gevolg hebben.

 

Wil je graag nadere informatie of wil je dat Flegal Juridisch Advies je helpt bij een huurconflict? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan je graag bij.

Photo by Jungwoo Hong on Unsplash