Wat is PSD2?

PSD2 is de herziening van de Payment Service Directive uit 2007. Het is een Europese richtlijn, voor het girale betalingsverkeer in Europa, voor zowel consumenten als bedrijven. Op 19 februari 2019, is de nieuwe richtlijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving.

Middels deze richtlijn, hoopt men de veiligheid van het betalingsverkeer te vergroten en de consument een hogere mate van bescherming te bieden. Binnen de financiële sector heeft dat tot doel, de concurrentie te bevorderen. Het moet daarnaast leiden tot innovatie, zeker als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe betaalmogelijkheden. Uiteindelijk hoopt Brussel, dat de richtlijn zal bijdragen aan één grote Europese betaalmarkt.

Wat wordt geregeld?

De PSD2 regelt de rechten en plichten van de verschillende partijen in het betalingsverkeer. Daarbij gaat het enkel om het girale betalingsverkeer. De PSD2 is dan ook niet van toepassing op transacties die gebeuren met muntgeld of geldbiljetten.

Daarnaast regelt de PSD2 ook de voorwaarden die aan betaaltransacties kunnen worden verbonden en niet geheel onbelangrijk, wie als betaalinstelling mag optreden.

Wie krijgt er mee te maken?

Vrijwel iedereen krijgt te maken met de PSD2-wet. Als consument krijg je meer keuze in de wijze waarop je aankopen wilt betalen. Daarbij gaat het niet alleen om online aankopen. Ook de betalingen die jij aan de kassa doet, vallen onder de PSD2 wet, met uitzondering dan van de contante betalingen.

Bedrijven krijgen er mee te maken, als ze een nieuwe betaalmethode willen ontwikkelen en/of  aanbieden aan hun klanten. Als een bedrijf dat wenst te doen, dient het bedrijf daarvoor wel in het bezit te zijn van een vergunning, verleend door De Nederlandsche Bank of door een andere Europese toezichthouder.

Wat verandert er door PSD2?

Onder andere:

Wil je gebruik kunnen maken van nieuwe betaalmethoden, dien je het bedrijf, dat de nieuwe methode(n) mogelijk maakt, toegang te geven tot je betaalrekening. Jij beslist of je dat wilt. Dit is dus geen verplichting. Heb je hiervoor toestemming gegeven maar je wilt dit wijzigen? Ook dat is geen probleem. Je kunt je toestemming weer intrekken. Natuurlijk kun je zonder toestemming geen gebruik maken van die nieuwe methode.  Jouw eigen bank is in ieder geval verplicht, om inzage te verschaffen aan de derde, aan wie jij je toestemming hebt verleend. De bank kan dit in beginsel niet weigeren!

Veel aankopen die je online doet, worden met een creditcard betaald. Tot nu toe werd daar, praktisch standaard, een transactietoeslag voor berekend. Deze extra kosten kunnen ook nog eens flink oplopen! Vanaf nu mogen webwinkels deze kosten niet meer in rekening brengen. Dat is overigens niet bij alle creditcardmaatschappijen. Heb je een zakelijke creditcard, mogen deze kosten nog steeds in rekening worden gebracht. Voor betalingen die gebeuren via Ideal, Paypal, Afterpay of als je betaalt via acceptgiro, dan mogen deze extra transactiekosten ook nog steeds doorberekend worden aan de klant.

Wie houdt toezicht?

De Nederlandse Bank is de autoriteit die de vergunningen zal verlenen aan bedrijven, die nieuwe betaaldiensten wensen te ontwikkelen en/of aanbieden. De Autoriteit Persoonsgegevens, ziet toe op de privacy van de consumenten (verwerken van de persoonsgegevens). De Autoriteit Financiële Markten is verantwoordelijk voor het toezicht op nieuwe aanbieders. Meer specifiek of de regelgeving door deze nieuwe aanbieders op juiste wijze wordt toegepast en nageleefd . De Autoriteit Consument en Markt, bekijkt in hoeverre nieuwe aanbieders op eerlijke wijze toegang krijgen tot deze ‘nieuwe’ financiële markt.

Wat brengt de toekomst?

Elke nieuwe regeling of wet brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het is me opgevallen dat critici en experts zich toch het meest zorgen maken over de privacy. Als ik vervolgens verneem dat Google in Litouwen en Ierland al dergelijke betaallicenties heeft verkregen, ben ook ik erg benieuwd, welke bedrijven zullen volgen en wat de toekomst ons zal brengen. Wordt vervolgd…..

Photo by Jarmoluk on Pixabay