Een veelvoorkomende situatie in veel huishoudens. Tijdens het opruimen of vaak bij een verhuizing kom je nog een verdwaalde maar vooral vergeten cadeaubon tegen. Jaren geleden ooit cadeau gekregen maar nog steeds niets mee gedaan.

Gooi nou in ieder geval niet gelijk je bon in de prullenbak want misschien kun je deze toch nog inleveren. Ga eerst op zoek naar alle informatie die je ziet staan op de bon. Staan er data?

 

Staat er op je cadeaubon geen uitgiftedatum of vervaldatum? Wordt er misschien naar voorwaarden verwezen? Is dat ook niet het geval? Dan is je bon onbeperkt geldig en kun je hier gelukkig nog steeds gebruik van maken.

 

Heb je een cadeaubon met een uitgiftedatum maar staat er geen vervaldatum vermeld, dan heb je 5 jaar de tijd vanaf de uitgiftedatum om je bon in te wisselen. Na de periode van 5 jaar heeft een winkelier het recht de bon alsnog te weigeren. Onder het mom van nee heb je en ja kun je krijgen, staat het je natuurlijk vrij om toch een poging te wagen na die 5 jaar.

 

Heb je een cadeaubon met uitgiftedatum en vervaldatum zorg dan dat je je bon vóór de vervaldatum inlevert. Het is bij wet geregeld dat een cadeaubon in beginsel minimaal 1 jaar geldig moet zijn. Dit betekent echter niet dat hier geen uitzondering op gemaakt kan worden. Denk bij voorbeeld aan een festival cadeaubon.   De cadeaubon heeft dan te maken met een gebeurtenis die uniek van aard is. Zodra het festival heeft plaatsgevonden is je cadeaubon verlopen. Het is immers logisch dat je een bon niet meer kunt inleveren na de festivaldatum.

 

Momenteel ligt er nog een wetsvoorstel om de minimale geldigheid van een cadeaubon te verhogen van een naar twee jaar.

 

Heb je nog vragen over een cadeaubon? Of ben jij de ondernemer die graag even een uurtje wilt sparren met ons over de mogelijkheden voor jouw klanten? Neem gerust contact met ons op.